Kopen en BTW terugkrijgen
Gepubliceerd in Maison en France juli/augustus 2012

Het is in Frankrijk mogelijk om een nieuwbouwhuis te kopen en de betaalde BTW over de koopsom terug te krijgen. Dat kan namelijk in het kader van een speciale regeling die de verhuur van huizen aan vakantiegangers stimuleert. Dat moet dan gebeuren in de vorm van een soort hotel. Dit wordt vaak gedaan al gelden er heel wat eisen. Hoe gaat dit in z’n werk?
 
Allereerst zou u moeten besluiten om uw pas verworven bezit, gemeubileerd te laten verhuren door een professionele organisatie. Vroeger moest dit per se verlopen via een zwaar opgetuigd huurcontract van minstens negen jaar, de zogenaamde Bail Commercial. Wanneer je dit daarna beëindigde moest je aan de organisatie een hoge schadevergoeding betalen wegens gederfde inkomsten. Deze methode kan en bestaat nog steeds, maar inmiddels kan het ook via een veel lichter contract, het mandat de gestion. Dan beheert de organisatie het huis alleen maar. Het mandat kan van jaar op jaar worden afgesloten en bij niet-verlenging hoeft er geen schadevergoeding te worden betaald.
 
Verder geldt als eis dat aan de huurders drie van de volgende vier hoteldiensten moeten worden verleend: een ontbijtservice, een lakenservice, schoonmaakwerkzaamheden en een receptiefunctie. In de praktijk betekent dit dat alleen huizen in een vakantiepark aan de eisen van de BTW-teruggave kunnen voldoen. Ik voeg hieraan toe dat Franse vakantieparken soms wel en soms niet onder nog een andere regeling vallen, te weten de Résidence de tourisme. Dan gelden er aanvullende regels, bijvoorbeeld dat minstens 70% van de eigenaren tot gemeubileerde verhuur moeten overgaan. Anders komt de BTW teruggave te vervallen. 
Ook geldt dat de gemeubileerde verhuur 20 jaar moet duren. Voor ieder jaar dat men in die periode niet verhuurt kan de Franse fiscus namelijk 1/20e van de BTW aan u terugvragen. Ten slotte mag men formeel niet langer dan 8 weken zelf in het huis verblijven. In de praktijk betekent dit overigens dat men er in de niet populaire verhuurperioden ook kan zijn.
 
Er zijn dus voordelen aan de regeling verbonden zoals de BTW-teruggave en de kosten die grotendeels door de huur worden gedekt, maar degenen die ervoor kiezen kopen hun huis echter primair als een belegging en niet om er zoveel mogelijk zelf te verblijven. Daarvoor zijn de eisen te strikt. Veel kopers kopen echter op die basis en dan is de regeling een welkome uitkomst.
Download als PDF:


Mr. Sietze Jan Dijkstra
Auteur: Mr. Sietze Jan Dijkstra
Gestart op ons kantoor als notarieel jurist, later ook beëdigd tot advocaat. Heeft in Parijs gewerkt voor de RATP. Verzorgt aan- en verkoopbegeleiding, oprichting en ontbinding van rechtspersonen, procedures met betrekking tot Frans onroerendgoedrecht.

Steinz & Dijkstra Advocaten
+31 (0)70 24 00 875


              
Klik hier voor de folder