Besluit Ministerie van FinanciŽn

In navolging van de beslissing van het Conseil d’Etat van 27 juli heeft het Franse ministerie van financiën een besluit genomen dat de geheven sociale lasten over de plus-value na het indienen van een bezwaarschrift terugbetaald zullen worden. Eerder had het Hof van Justitie van de Europese Unie al geoordeeld dat de heffing van sociale lasten in strijd is met het Europese recht.

Wel is het zo dat het Ministerie een voorbehoud heeft gemaakt voor de 2% ‘prélèvement de solidarité‘ die verschuldigd was voor 1 januari 2015, deze zal niet worden terugbetaald. Omdat dit geen sociale heffing zou zijn.

Verder is bekend geworden dat de Franse belastingdienst de bezwaartermijn van twee jaar zal aanhouden. Er was onduidelijkheid of de belastingdienst een termijn van een of twee jaar zou aanhouden. Indien u uw Franse huis in 2013 hebt verkocht dient u dus dit jaar nog een bezwaarschrift in te dienen, omdat uw termijn anders verlopen is.

Het besluit vermeldt niets over wanneer en hoe de sociale lasten terugbetaald zullen worden, dit zullen we dus nog moeten afwachten.Mr. Sietze Jan Dijkstra
Auteur: Mr. Sietze Jan Dijkstra
Gestart op ons kantoor als notarieel jurist, later ook beŽdigd tot advocaat. Heeft in Parijs gewerkt voor de RATP. Verzorgt aan- en verkoopbegeleiding, oprichting en ontbinding van rechtspersonen, procedures met betrekking tot Frans onroerendgoedrecht.

Steinz & Dijkstra Advocaten
+31 (0)70 24 00 875


              
Klik hier voor de folder